fredag 31 oktober 2008
Bhai Tika - brödernas festivaldag
I dag har vi firat brorsornas festivaldag. Meningen med den högtidsdagen är att alla systrar ska ge tika och gåvor till sina bröder för att välsigna dem och ge dem ett långt liv. De som inte har några systrar kan låna någon kusin eller annan släkting, eller i nödfall icke-släkting, för att få tika ändå. Ingen nepalesisk man vill gå utan tika den här dagen. I vissa etniska grupper och familjer i Nepal, bl.a. Rajus familj, ger systrarna också tika till varandra och till alla andra kvinnor efter att bröderna fått sina tikas och gåvor. Det hela utförs i en ceremoni som ska börja någon viss tid på dagen för att fungera bäst. Det finns alltså en grupp av gurun i Nepal som genom att kolla hur himlakropparna rör sig kan räkna ut dessa optimala tidpunkter för olika religiösa ceremonier. Dessa mest lyckobringande klockslag meddelas sedan till folket via tidningar, TV och Internet, så att alla ska veta när ceremonierna ska utföras. Bästa tidpunkten för Bhai tika-ceremonin var i år klockan 11.40.
Klockan 11.40 satt sig därför vår familjs alla bröder på smala mattor placerade runt en offerplats med alla vanliga gudagåvor (frukt, rökelse, vatten, blommor, matolja, oljelampor, mat...ni börjar säkert kunna det redan;-)). Vår familjs bröder var idag Raju och AbiShek, Purnimas och Rimas storebror som var här på besök och Binod, som inte har några systrar. Rajus pappa kunde/ville inte delta eftersom hans syster och bror inte kom på besök från deras hemby. Vanligen brukar de komma, men i år hade antagligen något hänt i hembyn som gjorde att de blev rituellt förorenade och inte kunde delta i ceremonin. T.ex. om någon dör eller får barn blir dens släktingar rituellt förorenade i tretton dagar efter att det hänt. Detta gäller också mycket avlägsna släktingar, men bara om man vet om födseln/dödsfallet. Rajus pappas syskon hade därför den goda smaken att inte ringa och berätta vad som hänt (och därmed också förstöra festen för oss släktingar här i Pokhara), utan de bara helt enkelt inte kom. I morgon ringer de säkert och berättar vem som dött eller fötts eller vad som hänt.
Ceremonin började med att Rajus systrar (Shiva och Bishnu) gick runt alla och hällde ut en strimma vatten och matolja runt dem. Sedan kom de andra systrarna, dvs barnen, till hjälp för att ge tika till bröderna. Shivas äldsta dotter agerade syster till både sin kusin Abishek och till Binod. Systrarna smetade först matolja i sina bröders öron och hår. Sedan började de måla tikan i pannan på dem. På Bhai-tikadagen gör man multifärgade tikas istället för enfärgat röda eller gula. Bhai-tikadagens specialtika innehåller dessutom inget okokt ris. Den består istället av ett tunt streck av vit smörja av yoghurt och mjöl som man med topsypinne placerar prickar av olika färgers färgpulver i. Systrarna ger också vanlig röd tika med okokt ris inuti till sina bröder. Den placeras ovanför specialtikan. Efter att systrarna målat färdigt lägger de en blomkrans runt halsen på sina bröder, klär bröderna i traditionell nepalesisk hatt och kastar blomblad över huvudet på dem. Sedan är det dags för gåvorna från systrarna till bröderna, och brödernas tack i form av ett kuvert med pengar.
Skriver mer senare och lägger till några bilder, jag måste rusa iväg och skicka det här nu medan jag äntligen har chans. ;-)
torsdag 30 oktober 2008
Deepawali - ljusets festival

Men tillbaka till vår fest. Vid offerplatsen bad Rajus mamma länge och väl till Laxmi, medan hon svepte med rökelsestickor i luften och lyfte olika förmål från offerplatsen till sitt huvud och tillbaka till marken. Längs med vägen som leder från grinden till hotellet var små stearinljus utplacerade med typ 40 cm mellanrum på båda sidorna av vägen. Stearinljus lyste också ovanpå räcket på terassen utanför alla hotellrum på andra våningen och också på takterassens balkongräcke. Shiva var här med sina flickor och de och Abishek och Mira hjälptes åt att tända eller byta ut ljusen anefter de slocknade eller brann slut. På bottenvåningen av hotellet var små oljelampor istället utplacerade, bestående av små runda lerskålar med en liten bomullstråd som veke och matolja som bränsle. Gården är långsmal, bara ca 20-30 meter bred på det bredaste stället (längst inne, vid hotellbyggnaden) men omkring 100 meter lång från hotellet till grinden. Vägen med stearinljus var därför lång och såg mäktigt vacker ut med alla ljus. Det råkade dessutom bli elavbrott just då vi tände ljusen, så inte ens grannhotellens utebelysning störde. Våra nyinskaffade blinkande multifärgade julljusslinga fungerade däremot inte heller, vilket å andra sidan inte alls störde mig, jag tycker det var romantiskare utan dem. Senare på kvällen kom strömmen tillbaka, så vi fick beundra bling-bling- julljusen också. Det hela varade kanske en timme eller högst två, sedan lät vi ljusen och oljelamporna självdö och tände de vanliga lamprna i rummen istället.

Till Tiharfestivalen hör det också till att barnen och ungdomarna smäller bomber och andra smällare (alltså sådana man smäller på nyår i Finland), bränner sprakastickor, skjuter små raketer och andra små fyrverkeripjäser. Barnen och ungdomarna samlas också i större grupper och går från gård till gård och sjunger, dansar och spelar musik. Ofta är de också utklädda till äldre människor, eller klädda i traditionella folkdräkter. Grupperna får sedan lite pengar, frukt, godis eller något annat roligt från gårdarna de besöker. Traditionen liknar lite Finlands påskhäx-virvon-varvon-tradition. Vi har haft besök av en hel del barngrupper här idag, och Anilas kusiner har smällt diverse olika sorters smällare och skjutit raketer här på gården. Det finns alltså saker som påminner om nästan alla större festdagar i Finland inom Tiharfestivalen: första maj, påsk, nyår och jul.
I morgon är det sista och viktigaste dagen av Tiharfestivalen: brödernas festivaldag. Mer om den senare.
onsdag 29 oktober 2008
Babymat och sådant
Vi tog en titt i Pokharas andra stora supermarket då vi var i Mahendrapul i går, och hittade faktiskt en del babymat där. Ingen burkmat, men olika slags grötpulver gjorda av Nestle och två olika indiska firmor. Det fascinerande med Nestles pulver var att det innehöll precis allt som rådgivningen i Finland säger att man inte ska ge till sina småttingar: gröt med honung eller appelsin/jorbgubbe eller spenat för 8 mån+ babyn. Andra smaker fanns faktiskt inte (!). Vi tog de finska matrekommendationerna med en stor nypa salt, som vi gjort hittills annars också, och köpte ett paket apelsin-jordgubbsgröt, men har inte hunnit testa det ännu. Redan tidigare hämtade Rajus syster ett paket indisk babymat för barn i åldern 5 mån+, bestående av grötpulver gjort av 30% sojabönor, 20% majs, 10% jordnötter och 5 % socker och resten vete, kashewnötter och något till som jag inte minns just nu. Det skulle säkert ha varit en proteinrik och bra blandning för vår Starvey Marvey, men hon totalvägrade äta den. Efter att ha smakat själv förstod jag nog varför: smörjan var sträv och bitter och helt fruktansvärt vidrig. Jag förstår inte hur indiska babysar får ner den (om ens de gör det). Vi har också testat Nestles risgrötpulver som vi hittade i en annan butik här. Det smakade visserligen sött och gott, men konsistensen var så klistrigt tjock hur man än spädde ut den, att den nog inte var någon hit för Anila.
Förutom olika babymatpulver finns också hela arsenalen av olika Johnson-Johnson babyprodukter (de som heter Natusan i Finland) i nästan vilken liten pluttbutik som helst här. Typ babypulver, shampoo, olika oljor, krämer etc etc. Till min förvåning hittade jag också våtservetter. De kostade visserligen precis lika som i Finland, men det är ändå skönt att slippa släpa med dem nästa gång vi kommer. Babytandborstar har jag ännu inte hittat. Eftersom vi glömde vår hemma i Finland, och glömde köpa i London, så får Anila lov att leva otandborstad tills vi kommer till Finland igen. Tuttar har jag inte heller hittat i butikerna här. På tal om det hörde vi följande komiska samtal i Kathmandu: Två nepalesiska män tittar på tuttsugande Anila. Den ena: "vad är det där som alla västerlänningar klämmer i munnen på sina babyn nuförtiden?. Den andra: "jag har hört att det är något sags luftkonditionering, bayn suger ut och in luft genom den där för att inte bli för het". Den ena: "ahaa...va fiffigt!". :D :D
tisdag 28 oktober 2008
Tiharfestivalen, hushållsarbete och annat aktuellt
Den tredje dagen av festivalen är förutom att vara kossornas dag också ljusets festival. Vi kommer däremot att fira Deepawali först i morgon, onsdag. Idag har det nämligen varit årsdag för Rajus farfars död, och sådana dagar får man enligt hinduismen inte utföra glädjefester. Istället var familjens brahmin här på besök i dag morse och höll en puja (helig ceremoni) för Rajus pappa till Rajus farfars ära. I slutet av ceremonin fick vi alla en tika av brahminen, men inte röd utan ljusgul. Röd är glädjens färg i hinduismen och vitt och andra riktigt ljusa färger är sorgefärger. Brudens bröllopskläder är därför röda, medan änkor och andra sörjande klär sig i helvitt. Änkor förväntas också avstå från att klä sig i rött hela resten av sitt liv, men får nog klä sig i andra färger än vitt om de vill. Rajus pappa var klädd i ett vitt skynke runt höfterna under denna ceremoni. Rajus pappa och mamma måste dessutom fasta hela dagen idag. Någon total fasta var det ändå inte frågan om, men de fick inte äta annat än mjölk och gröt på hela dagen, och för risälskande nepaleser är det helt jämförbart med total fasta ;-) Vi andra fick äta normalt, förutom att maten inte fick innehålla lök eller vitlök.
På tal om mat så har jag tillrett maten här de senaste dagarna. Orsaken är att hemhjälpen Purmina först var på klassresa, sedan över natten hos någon kompis flera nätter i rad och vägrade komma hem, och sedan hon kom hem för tre dagar sedan har hon vägrat laga mat. Hemhjälpen Manju skulle annars kunna ta över köket, men hon meddelade i sin tur förra veckan att hon är gravid och inte orkar jobba mera, så hon sade upp sig och flyttade hem till sin man (och hans kompis som han bor med). Kvar blev allstå bara 11-åriga Mira som är för ung för att laga mat, Rajus mamma, som nog har lagat en och annan maträtt nu och då, men egentligen anser sig vara för gammal för att stå i köket på heltid, och så jag, som därför alltså huvudsakligen har skött köket. Med tanke på att jag under tidigare besök i Nepal ofta har skött köket hela tiden har det ju varit ganska lyxigt för mig att jag fram till nu inte nästan alls har behövt befatta mig med annat än Anilas matlagning. Ibland till och med lite för lyxigt, så på det sättet har det varit ganska roligt att göra någon konkret nytta här. Å andra sidan tar matlagningen flera timmar per dag, vilket ger mig mindre tid för andra sysslor som måste göra (typ klädtvätt) och ännu mindre tid för sådant jag verkligen skulle vilja göra (typ leka med Anila och gå på promenad). Nepaleser äter nämligen två varma mål per dag, bestående av ris, linssoppa, starkt kryddad pickles av något slag, grönsaksstuvning och någon gång också stekt spenat eller kött. Allt det här ska tillredas från scratch före varje mål. Idag har jag t.ex. gjort grönsaksstuvning av rädisor, potatis, blomkål, tomat, hackad ingefära och ärter. Framförallt mat med ärter tar tid här: man måste först peta ut ärterna ur ärtskidorna, och sedan separera det yttre ärtskideskalet från det inre. "Ärtskideskal ?!?" undrar ni säkert. Yep, ärtskideskal. I Nepal äter man inte bara ärterna, utan också skidorna, men bara den mjuka, yttre delen av dem, inte den tjockare, hårda hinnan på insidan. Hinnan separeras från skalet genom att man försiktigt viker skalet, en halva i gången, och drar bort hinnan, så att den antingen lossnar, eller går sönder och sönder och sönder och man perklar och svär och lovar sig själv att aldrig mer köpa ärter. :-/ Nå, högst antagligen kommer Purnima snart att börja laga mat igen, hon lär ha "gått i strejk" flera gånger tidigare, och det hela har tidigare gått över på ungefär en vecka eller två. Hon är trots allt bara ca 15 år gammal och jobbar i princip från 6 på morgonen till 9 på kvällen nonstop sju dagar i veckan, förutom då hon äter, gör läxor eller är i skolan. Med sådana arbetspass skulle väl vem som helst strejka, så jag unnar henne gärna lite semester. Rajus mamma funderar däremot på att anställa någon annan för att ersätta Manju, men vet inte ännu vad för typs människa hon vill ha hit, eftersom "äldre kvinnor dricker för mycket te, är lata och tar för mycket betalt, medan unga flickor arbetar nästan gratis men inte har tillräckligt med erfarenhet, så man måste lära dem allt från början, och dessutom kan var olydiga och obstinata, vilket är jobbigt". Jag gissar att hon inte lyckas bestämma sig förrän vi redan rest tillbaka till Finland, så fram till det är det stackars Mira, 11 år gammal, som får sköta massiva lass med byke, disk och städning, med Purnimas hjälp så fort hon bestämt sig vara samarbetsvillig igen. Ram, som tidigare jobbat här som trekkingguide till våra hotellgäster har därför hoppat in och hjälpt till med att städa gården och hotellrummen, och också Raju har städat ett och annat rum nu och då.
Tillbaka till festivalen så är alltså tredje dagen ljusets och kossornas dag, fjärde dagen är koskit- och oxdagen (och för oss som sagt också ljusets festivaldag) och den femte dagen är brödernas festivaldag. Brödernas festivaldag är den viktigaste av alla dessa dagar i Nepal (i Indien är ljusets festivaldag viktigast, de firar syskondag annan tid på året istället). På brödernas dag ska systrarna ge tika och gåvor till sina bröder i en ceremoni, och bröderna tacka genom att ge pengar. Eftersom Raju inte vill ha några "billiga nepalesiska kläder" så tycker hans systrar om att ge gåvor till mig istället. Därför var jag alltså och shoppa med dem och Rajus mamma i går, då vi köpte en fuxia-röd/lila sari till mig som jag ska ha på mig på festen på torsdag. Det var alltså fållen, underkjolen och blusen till den som jag måste få snabbt sydda enligt mina mått, och som Raju och jag hämtade i dag. Jag skriver mera om ljusets festival och de andra festivaldagarna om några dagar.


lördag 25 oktober 2008
Kathmandu - intensiv shoppingresa

De övriga dagarna shoppade vi kläder och julklappar i Thamel (turistområdet), New Road och Bag Bazaar. I Bag Bazaar specialiserar de sig på kläder för nepaleser. Både Raju och jag lät sy upp kläder till oss där. Raju köpte en kostym och två kostymbyxor, jag köpte två nepalesiska "kurta salwar" dräkter. De består av byxor, tunika och sjal och finns att få i mängder olika färger och designer. Min ena är turkos och den andra lila/beige. Jag lät sy upp båda mina med ganska kort tunika (längden brukar variera allt från ner till halva vaderna och upp till övre halvan av låren) och ganska raka byxor (byxorna finns att få både som tighta, pösigt lösa och raka).
Anila trivdes som vanligt i Kathmandu. Hon bestämde sig till och med att börja äta igen (!). Problemet var närmast att hitta något som hon kunde äta. Mest blev det bara bröd, bananer, potatisbiffar, ägg, yoghurt och någon enstaka gång fick hon också kokta grönsaker. Det visade sig att vår favoritrestaurang i Thamel (Kathmandus turistområde) hade en avdelning med idealiska bord för att äta middag med en sovande baby: låga bord med dynor runt omkring istället för stolar. Vi åt därför ett par kvällar där, medan Anila sov gott, nerbäddad bland dynorna. :) Bild från restaurangen, efter att hon vaknat:

Mitt i all shoppingyra kändes det ännu sämre än vanligt att se alla som inte har möjlighet att gå på shoppingrunda, eller ens köpa sin dagliga mat. Speciellt minns jag en ca tio år gammal gatubarnspojke som med trött, suddig blick stod och tiggde utanför en glasögonbutik där vi var för att köpa glasögon till Raju. Pojken sträckte ut sin ena hand mot oss och höll en smutsig plastpåse (för limsniffning) i andra handen. Anila, som vid det laget redan tröttnat på att shoppa glasögon och ville ut och leka, sträckte ut sin hand mot pojken och ville absolut gå till honom. Och jag kände min kluven: dels ville jag skydda henne från alla eventuella sjukdomar och löss som han kanske hade, dels ville jag inte göra något som kunde tolkas som om jag tyckte att han var motbjudande och av lägre rang än vi. Men jag valde nog att hålla tillbaka Anila ändå, fast det samtidigt fick mig att skämmas.
Vi kom tillbaka till Pokhara på onsdag eftermiddag. På torsdag tvättade jag kläder precis hela dagen (eller så kändes det åtminstone). På kvällen var vi sedan bjudna på festmiddag till Shiva. Shivas mans lillasyster Kalpana och hennes man var också där på besök. Kalpana är lika gammal som jag och har bott i Sydney i drygt fyra år. Hon och jag brukade trivas tillsammans redan för länge sedan, före hon flyttade till Australien. Nu hade vi ännu mer gemensamt att diskutera. Festen fortsatte så länge hos Shiva att vi stannade där över natten. Shiva och hennes familj har köpt en lägenhet ca 5 min promenad från det hus där de brukade bo tidigare, tillsammans med Shivas mans föräldrar och hans två bröder och deras familjer. Shivas familj brukar fortfarande spendera större delen av tiden i sitt gamla hus eftersom där är mera folk och lekkamrater till barnen. Det är dessutom delvis hennes uppgift att sköta sin mans föräldrars hushåll. Den nya lägenheten använder de därför främst för att sova i, samt förvara sina saker i. Tidigare sov de alla fyra inklämda i ett rum, nu har de 2 stora sovrum och ett vardagsrum i nya lägenheten. Deras gamla rum i gamla huset har gjorts om till matsal. Festen hölls nu i gamla huset, men vi sov över natten i nya lägenheten.
Nästa vecka börjar Nepals nästviktigaste högtid: Depawali och Tihar. Mer om dem i nästa inlägg.
torsdag 16 oktober 2008
Hemma fortfarande... + personbeskrivningar

Anila fick feber på måndag kväll, och var febrig ännu på tisdag, så vi bestämde oss att skjuta upp vår Kathmanduresa från onsdag till fredag. På onsdag var Anila feberfri hela dagen. Hon hostar visserligen ännu lite, men vi satsar på att det också hinner gå om förrän vi reser i morgon. Vi kommer att komma till Kathmandu på fredag kväll, vilket gör att vi missar kommunalvalet med minsta möjliga marginal (om inte ambassaden är öppen på lördag också, men vi har så mycket annat att göra att jag inte ids kolla). Det skulle ha varit Rajus första finska val och mitt tredje kommunalval utomlands (yep, jag har varit bortrest varenda gång sedan jag fyllde 18!). Ingen av oss har däremot haft inspiration att bekanta sig med kandidaterna eller ens med de hetaste valfrågorna via Internet, så vi litar på att någon annan än vi väljer in de bästa kandidaterna istället ;-)
Jag har hållit på att bli prillig av att bara sitta hemma hela tiden, så i går kväll lät jag Raju passa Anila medan jag gick på en 45 minuters promenad. Även om det bara var till matbutiken via en bokhandel och en hantverksaffär så kände jag mig mycket fräschare efter det. Eftersom det inte har hänt nästan något alls värt att berätta de senaste dagarna passar jag på att skriva lite utförligare vem som bor här och vilka vi brukar umgås med. Så slipper jag förklara pånytt vem som är vem hela tiden, ni kan använda det här inlägget som referens istället.
Vår familj:
Anila, Raju och jag: kräver knappast närmare beskrivning
Rajus mamma och pappa: ett drygt 60 år gammalt nepalesiskt par, som båda kommer från byar lite utanför Pokhara, men som har bott i Pokhara de senaste 30 åren, ungefär. Det 8 rum stora hotellet New Future Way Guest House har de haft sedan Raju var ungefär 10 år gammal, dvs ca 25 år.
AbiShek: Rajus storasyster Shantas ca 15-åriga son. Har bott hos Rajus föräldrar sedan hans föräldrar (dvs Shanta och hennes man) flyttade till Europa sommaren 2002.
Andra som bor hos oss:
Purnima: ca 15 år gammal flicka som jobbat som hembiträde och går i skola. Purnimas huvuduppgift är att sköta köket och laga mat, men hon brukar också hjälpa till att städa och fixa hotellrummen. Purnima kommer från en fattig familj i södra Nepal. Hennes familj valde därför att sälja henne som hembiträde till Rajus föräldrar när hon var 4 år gammal. Det är ganska vanligt att medelklassfamiljer har fattiga landsbygdsflickor jobbande hos sig. På ett sätt är det ganska grymt, men å andra sidan får dessa flickor (om familjen de jobbar hos behandlar dem bra) mat, kläder och skolgång, något de inte skulle få om de skulle jobba på en avstjälpningsplats, ett tegelbruk eller en mattvävningsfabrik, vilka är andra vanliga utnyttjare av barnarbetskraft. Purnimas lillasyster Rima jobbar sedan ett par år tillbaka hos Rajus storasyster Bishnu.
Manju: ca 20-25 år (?) gammalt hembiträde. Manjus uppgift här brukar vara att tvätta hotellets lakan och Rajus föräldrars byke, samt sopa och städa huset och gården. Manju är gift med en gammal man (ser ut att vara kanske 40 år gammal!) som brukar komma hit och prata med henne ett par gånger i veckan. Han jobbar också någonstans, men de har så låga inkomster att de inte har råd att bo tillsammans ännu, utan mannen bor tillsammans med någon vän på hyra och Manju bor här.
Mira: ca 10 år gammal flicka som kom hit ungefär samtidigt som vi, dvs för ett par veckor sedan. Miras mamma gifte sig med en annan man då hon var gravid med Mira, och fastän mannen visste att han inte var pappan gick han med om äktenskap. Nu hade mamman däremot farit iväg med en tredje man, så Miras styvfar orkade inte mera ta hand om Mira. Via sina bekanta fick han reda på att Rajus föräldrar kanske skulle kunna hjälpa henne, så därför kom hon hit. Mira går inte i skola (men börjar kanske då nästa skolår börjar i april). Hennes uppgifter här hemma är att diska och hjälpa Manju att tvätta kläder, samt göra alla möjliga andra små hushållsarbeten.
Andra vi umgås med ofta:
Binod: Trevlig ca 20-25 årig kille som jobbar med att försöka locka folk hit till hotellet, samt ge de turister som redan bor här service och hjälp med researrangemang etc. Är avlägsen släkting till oss.
Bishnu: Rajus storasyster som bor här nära. Bishnus man bodde 10 år i Japan och kom tillbaka till Nepal för ett par år sedan. Bishnu själv bodde också nästan 5 år i Japan. Hon kom tillbaka till Nepal för under ett år sedan. Medan de båda var borta bodde deras söner hos Rajus föräldrar.
Ankur: Bishnus son, ca 14 år gammal
Ajay: Bishnus son, ca 16 år gammal
Shiva: Rajus lillasyster. Bor i andra ändan av Pokhara med sin man Uttam och deras två flickor. De bodde tidigare med Uttams föräldrar och storabror med familj. Nuförtiden har de egen lägenhet ett stycke därifrån, men vistas ändå större delen av tiden i sitt gamla hem.
Pretscha: Shivas dotter, ca 11 år gammal
Praketi: Shivas dotter, ca 6 år gammal.
Dessutom brukar granntanten komma in på en kopp te nästan varje kväll, Rajus mammas storasyster besöker oss nu och då och Binods lillabror hänger här ibland. Och en hel del andra. Utöver det finns här som mest 14 turister i hotellet (om alla rum utom det där vi bor är fulla).
måndag 13 oktober 2008
Födelsedagsfest
Idag har vi bara slöat hemma allihopa. Shiva stannade här över natten med sina flickor. Bishnu, som bor på promenadavstånd härifrån, kom hit med sina pojkar idag igen. Trädgården har alltså varit full med barn som har lekt med Anila mest hela dagen igen. Hennes främsta bedrift idag har varit att ta sitt livs första serie med fler än tre steg! Hon promenerade av och an mellan mig och Purnima (hemhjälpen) i säkert en timme på eftermiddagen, och vad som i början var bara 3-4 steg helt i misstag, blev till sist upp till 6-7 steg som verkade vara betydligt med välöverlagda. Hon har också börjat lita allt mer på att hon kan stå på egen hand. Tidigare klamrade hon sig alltid fast vid något stöd och vägrade släppa. Ända tricket att få henne att stå själv tidigare var att lura henne att hålla i någon leksak eller annat föremål. På det sättet kunde hon stå ganska långa stunder, typ tills hon märkte att hon stod utan stöd ;-) Men nu verkar hon alltså våga mera själv. Vi får se om hon ännu minns det i morgon.
Vi bestämde att fara till Kathmandu på onsdag istället för nästa vecka, som vi först tänkt. Vi har redan bokat bussbiljetter, men Anila har lite hosta, så om den inte går om eller blir bättre skjuter vi upp resan. Det är sådant projekt att ta sig till Kathmandu härifrån att vi inte vill riskera att hon är sjuk under resan, så att vi hamnar åka dit flera gånger. I Kathmandu ska vi shoppa diverse inredningsprylar, julklappar och kläder till oss själva. Eftersom olika sorters produkter tillverkas i olika stadsdelar så blir det automatiskt en hel del sightseeing också. Men jag har ju nog sett det mesta redan tidigare.
Lägger med ett svartvitt foto av Mount Fishtail, taget från taket av vårt hotell i går då det var klart väder.

lördag 11 oktober 2008
Dashain, tikadagen


På fredag var det igen en helt vanlig dag. Anilas kusiner Ankur och Ajay, två killar i yngre tonåren, var på besök och lekte med henne flera timmar på eftermiddagen. De körde tillsammans med Abi Shek Anila av och an i kärran, gungade med henne och gjorde annat skoj. De verkade stornjuta allihopa. :)
onsdag 8 oktober 2008
Promenad i Lakeside
När vi kommit nästan ända fram till restaurangen jag tänkt ha som slutmål hände däremot något oväntat: en äldre kvinna bad mig stanna, sa att hon skulle få ta en titt på Anila. Det var visserligen inget oväntat med det, vi hade fått ganska mycket uppmärksamhet redan på vägen dit. Dels för att butiksägarna hälsar på alla som går förbi, dels för att alla älskar att gullas med eller vinka till småbarn och också för att kärran väckte uppmärksamhet. Denna kvinna nöjde sig däremot inte med att bara titta på Anila, hon ville skuffa kärran också. Vilket jag lät henne göra. När vi kom till restaurangen (som visade sig vara stängd) bad jag henne stanna och låta mig få Anila att kissa (hon var utan blöja). När Anila hade kissat ville tanten sedan hålla Anila i famnen, och då hon fick det började hon bära iväg med henne! Jag promenerade efter med kärran. Kanske 400 meter senare vek hon av på en sidoväg som var så gropig och stenig att jag inte mer ville följa med med kärran, så jag bad att få tillbaka Anila. Det fick jag såklart genast, och kvinnan såg lite besviken ut. Jag kan tänka mig att hon skulle ha bjudit oss hem till sig på te om vi fortsatt vidare med henne, eller så skulle hon ha visat upp oss för någon väninna. Språkmuren gjorde tyvärr att jag aldrig lyckades lista ut vad hon skulle ha velat göra med Anila.
Vi vände om och började gå hemåt när vinkat hejdå till tanten. På vägen stannade vi och ammade, och lite senare igen för att kissa. Medan Anila kissade kom en ännu bisarrare kvinna fram till oss. Den här vad mycket äldre, kanske 70 år gammal. Först log hon åt Anila och sedan ville hon ha Anila i famnen. Det vägrade Anila däremot gå med på, så gumman nöjde sig med att peta på Anila där hon satt i kärran. Hon rörde Anilas händer och fötter och rörde flera gånger sin panna med Anilas fötter, och satte sin hand mellan benen på Anila (ovanpå kläderna alltså) och förde efter det sin hand till sin panna. Jag misstänker att hon trodde att Anila var en pojke, och hon försökte få någon sorts välsignelse (?), men har faktiskt ingen aning, och inte Raju heller.
På måndag var vi på besök hos Rajus lillasyster Shiva och hennes familj. På kvällen köpte Rajus pappa också familjens get. Det hör till att slakta och äta en get under Dashain-högtiden. Bild av Raju och Anila som bekantar sig med geten:


Idag har vi just slaktat geten och männen håller på att skinna den och skära upp den i bitar. Urrrk och blää. :P I morgon är det tika-dagen, dvs festivalens höjdpunkt. Skriver mer om den nästa gång.
måndag 6 oktober 2008
Anilas namngivningsceremoni


Nu börjar det (igen) åska, så jag måste stänga datorn. Här åskade hela natten också, vilket är skönt, för här är mycket svalare nu. Skickar iväg detta så fort det slutar åska och det finns elektricitet.
Edit: det fortsatte hela kvällen, men idag är vädret klart och fint och luften sval och skön.
lördag 4 oktober 2008
Lugnt familjeliv hemma
Strömmen av babybesökare verkar ha saktat av nu, idag har här bara varit en enda besökare (!). Istället för att umgås med gäster har vi därför haft tid att bara slappa. Raju och jag åkte dessutom till Mahendrapul (där de flesta större butiker finns, ca 3 km härifrån) för att shoppa shampoo och annat vi inte släpat med från Finland. Det var skönt att se sig omkring lite. Jag har faktiskt suttit hemma hela tiden sedan vi kom hit. Det har helt enkelt varit helt för hett att gå ut på promenad med kärran (och dessutom har vi som sagt haft gäster), och dessutom har jag haft en hel del annat att göra, typ tvätta kläder och packa upp och organisera rummet där vi bor. Vi bor i ett av hotellrummen, eftersom vi ville ha nära till wc. De andra bor i en liten sidobyggnad till hotellet, med wc tvärs över gården. Där har vi tidigare också bott, men vi skulle nog inte rymmas i sidobyggnaden mera, vårt rum där var ganska litet. Dessutom har Rajus föräldrar nuförtiden tre anställda hemhjälpare, som alla bor i vårt gamla rum.
Anila har trivts jättebra här, här är så mycket att se och göra hela tiden. I går fick hon till exempel ett skönt varmt bad och oljemassage av Rajus syster.


Utöver den mat jag tillrett har hon också smakat på ris, linssoppa och allt möjligt annat från våra tallrikar. Hon har dessutom druckit mjölk, både från mig, komjölk från mejeri och så bröstmjölk från en annan kvinna (!). Det där sista tyckte jag var lite konstigt, till och med lite motbjudande, men ingen annan verkade tycka det var annat än skoj. Den här kvinnan var alltså en av de gäster som var här i går, någon avlägsen släkting tror jag visst hon var. Hon hade sin 2-åriga pojke med sig, och efter att hon ammat honom sträckte hon fram bröstet till Anila och sprutade ut lite mjölk i ansiktet på henne. Anila såg lite förbryllad ut, men grabbade sedan tag i tantens bröst och tog en slurk. Att amma andras ungar är å andra sidan inte så ovanligt här, eftersom det inte har funnits ersättning på marknaden så värst länge. Det är också gammal tradition att någon annan än egna mamman ger första mjölken till nyfödda, fram tills mammans mjölk har stigit. Den som gett den första mjölken till en baby får sedan en speciell relation till barnet, blir lite som en gudmor men omvänt, dvs det är huvudsakligen barnet som ska komma ihåg denna människa och ge gåvor och sådant, så länge hon lever. Den kvinna som gav första mjölken åt Raju är ännu vid liv, så hon ska i år få lite kläder som gåva av Raju (jag tycker inte att han tidigare gett något, så det är kanske kopplat till att han fått egna barn? Måste fråga närmare).
Anila har förresten varit blöjfri här, förutom på nätterna. Det har gått sisådär. Jag måste nog ännu jobba med att känna igen hennes kisi-signaler. Hon har lyckats kissa i både Rajus och hans mammas famn redan, och en gång i byxorna då hon inte varit i någons famn. I dag när vi vek rena kläder tillsammans lyckades hon dessutom kacka ut från byxbenet helt utan att varna så att hälften kom på mattan och andra hälften på hennes nytvättade pyamas. :-/ Men, trots vissa små olyckor är det nog mycket skönare så här för både henne och oss: lättare att snabbt få henne på pottan (dvs wc-byttan eller någon buske i trädgården) och skönare för henne att inte behöva vara inpackad i en blöja i hettan.
Ska försöka hinna få iväg det här nu före det blir strömavbrott igen. De kommer titt som tätt och varar ibland flera timmar. Om jag hinner lägger jag några bilder till det här och några tidigare inlägg också, men vår Internetconnection är så långsam här att jag inte vet om jag lyckas (senast jag försökte bara dog den mitt i) :-/
Ha det bra!
torsdag 2 oktober 2008
Pokhara - lämmeltåg av babybesökare
På tisdag kväll kom vi äntligen fram till Pokhara, efter åtta timmars het bussresa som började med två timmars trafikstocking i Kathmandu. Den här gången gick stockningen tur nog mycket bättre: Anila sov så gott som hela vägen mellan Kathmandu och Pokhara, och nöjde sig med att hänga i Babybjörnen och titta ut genom fönstret de stunder hon var vaken. :)
I Pokhara möttes vi av Rajus två systrar och några av deras barn (gosh så de har vuxit på fyra år!). När vi kom hem till Rajus föräldrars hus kom sedan resten av systrarnas barn också dit, och också systrarnas män, och diverse grannar, och mer avlägsna släktingar som bor i närheten, och, tja, alla möjliga. Alla kom alltså för att hälsa på Anila. Tur nog är hon van vid folk, för hon åkte från famn till famn hela kvällen, och barnen stojade och lekte med henne alltid då de fick en chans.
onsdag 1 oktober 2008
Kathmandu - galna dagar i kubik

Kathmandu mötte oss med ganska rakt motsatsen till den sköna, lugna deluxe vi blivit insvepta i på planet. Det hade regnat hela dagen vi kom, och medan vi väntade på vårt baggage och våra visum slutade det regna. Det gjorde att typ alla i hela Kathmandu fick för sig att på en gång åka ut på stan med sina motorcyklar, bilar, cyklar eller vad som helst. Resultatet blev det värsta trafikkaoset i Nepal på över två år. (!) Vi satt i en kö mellan hotellet och flygfältet i över två timmar, inklämda med allt vårt baggage och Rajus föräldrar i en het och fuktig taxi (visseligen stor sådan, men ändå inte så angenämt). Mörkt var det dessutom, för det var elavbrott samtidigt. Vid det här laget vaknade Anila och var inte alls så samarbetsvillig mera, så det blev två ganska stressiga taxitimmar. :(
Väl framme i hotellet hade vi det mysigt. Anila bekantade sig med sina farföräldrar, vilket gick fint helt från början. Hon fick två tjocka metall och guldarmband av dem: ett för varje handled. Det är sådana som babysar här i Nepal har på sig. Hon såg lite förundrad ut först; vände och vred på handlederna, och såg förvånad ut när det klirrade till då hon slog armarna i bordet. ;-) Nu har hon redan helt vant sig vid dem, lägger inte alls märke till dem mera. De passar jättebra på henne, hon ser urgullig ut i dem. :)
Nästa dag gick vi ut på stan. Årets huvudhögtid i Nepal, Dashain, börjar nu och dess huvudsakliga festdag är om en dryg vecka. Då reser alla runt och möter släktingar och ger gåvor till varandra. Det hör dessutom till att köpa nya kläder till festen. Kathmandu var därför full av folk från när och fjärran som gjorde sina festivalinköp. Där det inte fanns butiker färdigt hade gatuförsäljarna spridit ut sina filtar med högar av varor på gatorna. Minsta lilla bakgata var full som på Stockas galna dagar. Med den skillnaden att man inte brukar hamna veja undan motorcyklar, getter eller gathundar på Stocka ;-). Anila verkade fascinerande nog trivas perfekt i galenskapen. Hon hängde lycklig i Babybjörn-selen och skrattade förtjust och klappade händerna åt kaoset. Hon lyckades till och med utan problem somna mitt i stimmet. (!)